Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Elfen Lied

ELFEN LIED


Ιστορία

Η ιστορία κατά κύριο λόγο ασχολείται με το είδος - σχεδόν όμοιο με το ανθρώπινο - Diclonius. Σε αντίθεση με τον άνθρωπο όμως έχουν ένα ζευγάρι κέρατα στο κεφάλι. Με τη βοήθεια αυτών των κεράτων έχουν έλεγχο των βεκτόρων (vectors), ενός απίστευτου φονικού όπλου. Πρόκειται για χέρια άυλα(;), μη ορατά με τα μάτια, τα οποία έχουν απίστευτη δύναμη. Μπορούν να χτυπήσουν, να πετάξουν ή να τεμαχίσουν πράγματα. Άλλο ένα χαρακτηριστικό των Diclonius - σύμφωνα με το manga - είναι ότι αναπτύσσονται με ταχύτητα διπλάσια από τον άνθρωπο (π.χ. Η Νάνα, ένα Diclonius 6 χρονών, φαίνεται σαν ένα κορίτσι 12-13 χρονών). Από την ηλικία των 3 χρόνων ο δολοφονικός για τους ανθρώπους χαρακτήρας βγαίνει στην επιφάνεια. Πολλές φορές οφείλεται και στην στην ρατσιστική συμπεριφορά που δέχονται από τους γύρω τους. Έτσι αναπτύσσουν μίσος για αυτούς, με αποτέλεσμα να σκοτώνουν οποιοδήποτε χρησιμοποιώντας τους βέκτορές τούς. Αν οι βέκτορες διαπεράσουν κάποιον του μεταδίδουν έναν "υιό", ουσιαστικά γίνονται φορείς για την γέννηση καινούργιων Diclonius. Δηλαδή σε όποιον μεταδοθεί αυτός ο "υιός" τα παιδιά του θα είναι Diclonius αλλά δεν θα έχουν τη δυνατότητα να τεκνοποιήσουν.

Υπόθεση 

Η Lucy είναι ένα μικρό κορίτσι που ζει σε ένα ορφανοτροφείο, αλλά τα υπόλοιπα παιδιά την αποφεύγουν καθώς έχει κέρατα! Επίσης δεν μπορεί να αποφύγει τα αρνητικά σχόλια και τις κακόγουστες "φάρσες" από μερικούς συμμαθητές της. Κάποια στιγμή το ποτήρι ξεχειλίζει· ένας καινούριος χαρακτήρας της Lusy βγαίνει στην επιφάνεια και με απάνθρωπο τρόπο σκοτώνει όλα τα παιδιά του ορφανοτροφείου. Είναι σίγουρη πως δεν θα ξαναεμπιστευτεί κανέναν μέχρι που τυχαία συναντάει τον Kohta, ένα παιδί που της φέρεται ευγενικά, δίχως να την κρίνει διαφορετικά από τους άλλους ανθρώπους. Ίσως η φιλία τους να κράτησε μερικές μέρες αλλά χάραξε ανεξίτηλα την ζωή και των δύο. Η Lucy έχει ερωτευτεί τον Kohta, και βλέποντας την ξαδέρφη του, Yuka, να τον αγκαλιάζει ζηλεύει. Νιώθει ξανά προδομένη και σκοτώνει όποιον τύχει να βρεθεί στον δρόμο της, μεταξύ αυτών την μικρή αδερφή και τον πατέρα του Kohta. Αυτό το γεγονός του προκαλεί τέτοιο σοκ που του δημιουργεί ένα κενό μνήμης γι' αυτή την περίοδο της ζωής του. Δέκα χρόνια μετά, η Lucy προσπαθεί να το σκάσει από τις ειδικές πειραματικές εγκαταστάσεις που αφορούν το είδος της, Diclonius. Τελικά, σφαίρα πολυβόλου την τραυματίζει στο κρανίο και πέφτει στην θάλασσα, έχοντας χάσει τις αισθήσεις της. Το επόμενο πρωί, ο Kohta(!), φοιτητής πλέον, μαζί με την ξαδέρφη του, Yuka, έκαναν βόλτα στην παραλία και την βρίσκουν γυμνή και με αίματα στο κεφάλι της, και το χειρότερο; με αμνησία! Αυτοι φυσικά δεν την αναγνωρίζουν, την φιλοξενούν στο σπίτι τους. Ο Kohta της δείχνει ενδιαφέρον, και η Yuka με τη σειρά της ζηλεύει. Οι επιστήμονες του εργαστηρίου δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια και την αναζητουν στην περιοχη. Ο Kohta και η Yuka καταλαβαίνουν ότι η Lucy καταζητείται και την προστατεύουν όσο καλύτερα μπορούν...

Χαρακτήρες 

  • Η Lucy (ルーシー Rūshī) είναι ένα κορίτσι Diclonius γύρω στα δεκαοχτώ. Τρέφει ιδιαίτερο μίσος για το ανθρώπινο είδος λόγω της ρατσιστικής συμπεριφοράς που δέχτηκε όταν ήταν μικρή από τους γύρω της. Έτσι κυριολεκτικά κομματιάζει όποιον άνθρωπο βρεθεί στο δρόμο της με τους "βέκτορες" της. Ο μόνος άνθρωπος που αρνείται να σκοτώσει είναι ο Kohta - ο παιδικός της φίλος - όπου είναι ερωτευμένη μαζί του.
  • H Nyu (にゅう Nyū) είναι η διχασμένη προσωπικότητα της Lucy. Δημιουργήθηκε όταν μία σφαίρα πολυβόλου χτύπησε το κεφάλι της Lucy στην προσπάθεια της να δραπετεύσει από τις πειραματικές εγκαταστάσεις που ήταν αιχμάλωτη. Έχει συμπεριφορά μικρού παιδιού με στέρηση των γλωσσικών ικανοτήτων της. Με την απουσία "βεκτόρων" και την καλή συμπεριφορά της προς όλους είναι το άκρος αντίθετο με το βίαιο και σαδιστικό χαρακτήρα της Lucy.
  • O Kohta (コウタ Kōta) είναι φοιτητής, γύρω στα δεκαεννιά. Ήταν ο παιδικός φίλος της Lucy αλλά αυτή σκοτώνει τον πατέρα και τη μικρή του αδερφή, Kanae μπροστά στα μάτια του, λόγω μίας παρεξήγησης. Αυτή η εμπειρία του προξένησε τέτοιο σοκ που του δημιουργήθηκε ένα κενό μνήμης σχετικά με τις μέρες αυτές. Έτσι πιστεύει ότι ο πατέρας του σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα και η αδερφή του από κάποια αρρώστια. Ακόμα και η ανάμνηση της Lucy είναι ανύπαρκτη για εκείνον, έτσι δεν μπορεί να την γνωρίσει όταν τη συναντάει μετά από δέκα περίπου χρόνια. Αυτό όμως δεν τον εμποδίζει να συμπαθήσει τη Nyu.
  • Η Yuka (ユカ) είναι η ξαδέρφη και συμφοιτήτρια του Kohta. Η τελευταία φορά που τον συνάντησε ήταν πριν οχτώ χρόνια, όταν την είχε επισκεφτεί μαζί με την οικογένεια τού. Επειδή τον αγαπούσε του είχε ζητήσει να μην την ξεχάσει και αυτός της είπε μάλιστα πως θα έρθει να την δει και του χρόνου, πράγμα που δεν έγινε. Αυτό την πλήγωσε ιδιαίτερα, και πολλές φορές μάλιστα ζηλεύει όταν ο Kohta ασχολείται με άλλα κορίτσια (π.χ. η Nyu).
  • H Nana (ナナ) είναι επίσης ένα Diclonius, γνωστή και ως νούμερο 7 στις ερευνητικές εγκαταστάσεις. Δεν θέλει να σκοτώνει ανθρώπους, γεγονός που την κάνει ξεχωριστή ως Diclonius. Λόγω αυτής της διαφοράς πέρασε όλη τη ζωή της στις ειδικές εγκαταστάσεις ερευνών του είδους της ως πειραματόζωο. Ο διευθυντής ερευνών Kurama της φέρεται σαν πατέρας, το μόνο πράγμα που κάνει τη Nana να αντέχει την φρικτή ζωή της. Όταν της ζητείται να εντοπίσει τη Lucy αυτή αποφασίζει να την αντιμετωπίσει για να πάρει ένα μπράβο από τον "πατέρα" της. Όμως βγαίνει ηττημένη έχοντας χάσει και τα τέσσερα άκρα της (σε αυτή την απώλεια εντελώς τυχαία είναι μάρτυρας η Mayu, αλλά απομακρύνεται από την Lucy σχεδόν αμέσως). Τελικά επιζεί αλλά ο διευθυντής της εγκατάστασης Kakuzawa ζητάει τον θάνατό τής καθώς του είναι άχρηστη πλέον. Ο Kurama παρακούει την εντολή του και την αφήνει ελεύθερη μαζί με ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για να ζήσει μια "ευτυχισμένη ζωή". Η Mayu την ανακαλύπτει, όταν κυνηγούσε να πιάσει το Wanta, σε μία παρόμοια κατάσταση πριν εγκατασταθεί στο πανδοχείο Kaeda. Γι' αυτό γίνονται φίλες και πείθει τον Kohta ώστε να την αφήσει να μείνει μαζί τους. Η Nana αρνείται να δεχτεί στην αρχή τη Nyu, θυμούμενη την σκληρότητα της Lucy, όμως τελικά καταφέρνει να την συμπαθήσει.
  • Η Mayu (マユ) είναι ένα νεαρό κορίτσι που ζούσε με την μητέρα της και τον καινούριο της πατριό. Αλλά εκείνος την παρενοχλούσε σεξουαλικά. Η μητέρα της δεν την υπερασπίζονταν επειδή την ζήλευε. Δεν άντεξε άλλο και αποφάσισε να φύγει από το σπίτι της. Έτσι άστεγη πια, ζει στη παραλία της περιοχής μαζί με ένα αδέσποτο σκυλάκι, τον Wanta, για συντροφιά. Κύρια διατροφή τους είναι οι κόρες ψωμιού που τους δίνει μια κοντινή φουρνάρισσα τζάμπα. Κάτω από περίεργες συνθήκες εμπλέκεται στην ιστορία μας, όπου τελικα υιοθετείται από τον Kohta, όταν αυτός μαθαίνει την κατάσταση διαβιωσής της. Με αυτο τον τρόπο η Mayu και ο Wanta γίνονται μέλη της "οικογένειας".
Ανταγωνιστές 

  • Ο Kurama (蔵間) είναι ο διευθυντής Ερευνών των επιστημονικών εγκαταστάσεων για το είδος Diclonius. Επίσης ο θετός πατέρας του Diclonius Nana, την οποία αγαπάει σαν πραγματικό του παιδί. Είχε σκοτώσει μωρά Diclonius αρκετές φορές αλλά δεν τα καταφέρνει όταν η ίδια του η κόρη, Mariko, γεννιέται ως Diclonius. Αυτό συννέβει γιατί ένας βέκτοράς κάποιου Diclonius τον ακούμπησε στο μέτωπο. Ίσως ο Kurama να επέζησε από αυτή την "σύγκρουση" αλλά ήταν πλέον φορέας του ιυού των Diclonius. Όπως φαίνεται από το επιπλέον επεισόδιο της σειρας (OVA) η Lucy τον μισεί τόσο πολύ που έχει ορκιστεί ότι θα καταστρέψει ό,τι αυτός αγαπάει. Ο λόγος είναι ότι της είχε υποσχεθεί ότι θα σώσει την καλλυτερή της φίλη που την πυροβόλισαν καταλάθος αν αυτή παραδίνονταν. Η Lucy δέχτηκε την συμφωνία αλλά ο Kurama δεν κατάφερε να σώσει το κορίτσι.
  • Ο Bandō (坂東) είναι μέλος της Ειδικής Στρατιώτικης Ομάδας (Ε.Σ.Ο) της οποίας είχε ανατεθεί η αιχμαλωσία της Lucy. Η ηλικία του κυμαίνεται από τα 30 ως τα 35. Αν και άνθρωπος είναι το ίδιο ασυγκίνητος όπως τα χειρότερα diclonius. Μετά την αναμέτρηση που είχε με την Lucy χάνει το ένα του χέρι και τα μάτια του. Από τότε μένει στην ακτή όπου έδωσε μάχη με τη Lucy, πιστεύοντας ότι θα την βρει και θα την σκοτώσει.
  • Η Mariko (マリコ) είναι Diclonius και κόρη του Kurama, γνωστή και ως νούμερο 35 στις ερευνητικές εγκαταστάσεις. Είναι το πιο δυνατό Diclonius που υπάρχει, με 35 βέκτορες. Από την γέννηση της ως τα 8 της χρόνια είναι κλεισμένη σε ένα ειδικά προστατευμένο χώρο των ερευνητικών εγκαταστάσεων για το είδος της. Η μόνη επαφή που έχει με κάποιον όλο αυτό το διάστημα είναι η φωνή μιας κοπέλας από ένα μικρόφωνο, η οποία παίζει το ρόλο της μητέρας της. Οι επιστήμονες την απελευθερώνουν με την αποστολή να σκοτώσει τα δυο diclonius δραπέτες, Nana και Lucy.
Κριτικές 

Όλη η σειρά είναι βαμμένη στο αίμα με έντονες συγκινητικές στιγμές αγάπης και μίσους με απροκάλυπτο γυμνό. Επίσης καυτηριάζει κοινωνικά θέματα, μερικά από αυτά είναι ο ρατσισμός, και η παιδική κακοποίηση και που μπορούν να οδηγήσουν αυτά δίνοντας έτσι ως γενικό μήνυμα της σειράς ότι η βία μπορεί να προκαλέσει μόνο βία. Στα τεχνικά σημεία της σειράς, είναι αρκετά καλά σχεδιασμένη, ειδικά στους κεντρικούς χαρακτήρες. Το σύνολο δένει ένα μόνο μουσικό μοτίβο, δίχως να είναι μονότονη. Η μουσική της σειράς βασισμένη σε ένα λατινικό Γρηγοριανό ψαλμό. Η μουσική, κατανυκτική και συγκινητική, ταιριάζει απόλυτα με αυτά που βιώνουν οι τραγικοί χαρακτήρες της σειράς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου