Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

One Piece ワンピース




Είδος Shōnen,Δράση, Περιπέτεια, Κωμωδία, Δράμα
Anime One Piece
Σκηνοθέτης Konosuke Uda
Munehisa Sakai
Στούντιο Toei Animation
Τηλ. Δίκτυο Fuji TV
Μετάδοση 26 Ιουλίου 1998 – Συνεχίζεται
Αριθμός Επεισοδίων Ιαπωνικά: 526 Επεισόδια
Ελληνικά: 105 Επεισόδια
Σχετικά Έργα
OVA, Defeat Him! The Pirate Ganzak(1998), Romance Dawn Story(2008)
Ταινίες
One Piece: The Movie (2000), Clockwork Island Adventure (2001), Chopper's Kingdom on the Island of Strange Animals (2002), Dead End Adventure (2003),Curse of the Sacred Sword (2004). Baron Omatsuri and the Secret Island (2005). The Giant Mechanical Soldier of Karakuri Castle (2006)

Το One Piece είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα shōnen μάνγκα παγκοσμίως, δημιουργός του οποίου είναι ο Eiichiro Oda, που αργότερα μεταφέρθηκε στην τηλεόραση υπό την μορφή άνιμε.

υπόθεση

O Gol D. Roger την ώρα της εκτέλεσής του.Η σειρά χαρακτηρίζεται από έντονη δράση, εντυπωσιακές μάχες, χιούμορ και δράμα. Η ιστορία είναι κοινή στο άνιμε και στο μάνγκα. Η σειρά One Piece λαμβάνει χώρα σε έναν φανταστικό κόσμο, ο οποίος την παρούσα χρονική περίοδο διανύει μια «μεγάλη εποχή πειρατών». Αυτό συμβαίνει διότι ο επονομαζόμενος «Βασιλιάς των Πειρατών», Gol D. Roger, συνελήφθη και εκτελέστηκε 22 χρόνια πριν την αρχή της ιστορίας και άφησε τον αμύθητο θησαυρό του, ονόματι One Piece (εξ' ου και το όνομα της ιστορίας) στο τελευταίο νησί ενός θαλάσσιου δρόμου που ονομάζεται «Μεγάλη γραμμή» (Idai Naru Kōro Gurando Rain - 偉大なる航路 グランドライン) και αποτελεί την πιο επικίνδυνη θάλασσα στον κόσμο.
Βασικός πρωταγωνιστής του One Piece είναι ο Monkey D. Luffy ο οποίος μαζί με το πλήρωμά του, αναζητά το θησαυρό αυτό μέσα από πολλές περιπέτειες. Ο ίδιος έχει μετατραπεί σε έναν άνθρωπο με ελαστικό σώμα, ιδιότητα που απέκτησε μετά την κατανάλωση ενός από τα «φρούτα του διαβόλου» (Akuma no Mi - 悪魔の実), μιας σειράς σπάνιων καρπών που δίνουν στους χαρακτήρες μοναδικές ιδιότητες. O αριθμός των ατόμων που αποτελούν το πλήρωμα του Monkey D. Luffy και η φήμη τους αυξάνεται σταδιακά. Καθώς προχωρούν έρχονται αντιμέτωποι με άλλους φιλόδοξους πειρατές καθώς και με το ναυτικό, το οποίο αποτελεί τη δύναμεη επιβολής της τάξης στον κόσμο του One Piece. Ο κόσμος αυτός, αν και χωρίζεται σε διάφορα ανεξάρτητα κράτη, βρίσκεται υπό τον έλεγχο μιας «Παγκόσμιας Κυβέρνησης» (Sekai Seifu - 世界政府), όργανo της οποίας είναι το ναυτικό και για την ιστορία της οποίας ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά, αφού κάθε μελέτη γύρω από αυτή έχει απαγορευθεί. Συνολικά, το πλήρωμα του Monkey D. Luffy αποτελείται από 9 άτομα, μαζί με τον ίδιο.
Το πρώτο μισό της σειράς κλείνει με την διάλυση της ομάδας μετά από μια ήττα τους από έναν συνεργαζόμενο με την Παγκόσμια Κυβέρνηση πειρατή (στον κόσμο υπάρχουν 7 τέτοιοι πειρατές, που φέρουν τον τίτλο Ōka Shichibukai - 王下七武海) και την πραγματοποίηση ενός πολέμου στον οποίο το ναυτικό επιβεβαιώνει την κυριαρχία του, νικώντας και σκοτώνοντας έναν από τους 4 μεγάλους πειρατές της σειράς (που ονομάζονται Yonkō - 四皇), υπό την εξουσία του οποίου (όπως και των υπόλοιπων 3) βρίσκονταν μεγάλες περιοχές στο δεύτερο μισό της «Μεγάλη γραμμή», που ονομάζεται «Νέος Κόσμος» (Shinsekai - 新世界). To δεύτερο μισό της σειράς ξεκινά με την επανένωση του πληρώματος του Monkey D. Luffy στο μέρος που είχαν χωριστεί, μετά από 2 χρόνια, και την είσοδό τους στο «Νέο Κόσμο»,όπου οι ισορροπίες διαταράχθηκαν,το νέο καθεστώς στην μεγάλη γραμμή έγινε ποιο άνομο,εξαιτίας του θανάτου ενός από τους 4 μεγάλους πειρατές αφήνοντας έτσι εκτός ελέγχου τους περιβόητους πειρατές..

Μάνγκα 

Το μάνγκα One Piece ξεκίνησε με την μορφή τριών κεφαλαίων με το όνομα Romance Dawn, τα οποία το ένα αποτελούσε βελτιωμένη έκδοση του προηγούμενου, με το τελευταίο να αποτελεί το πρώτο κεφάλαιο του One Piece. Τα δύο πρώτα από αυτά εκδόθηκαν το 1996, ενώ η τελική τρίτη έκδοση, που σηματοδοτεί και την έναρξη της σειράς One Piece, τον Αύγουστο του 1997. Αργότερα, το ίδιο όνομα δόθηκε και στον πρώτο τόμο κεφαλαίων (tankōbon) της σειράς. Τον Δεκέμβριο του 1997 ξεκίνησε και η παραγωγή του με την μορφή tankōbon.
Η σειρά μάνγκα εκδίδεται από την Ιαπωνική εκδοτική εταιρεία Shueisha, ενώ τα κεφάλαια συμπεριλαμβάνονται στην εβδομαδιαία ανθολογία μάνγκα της εταιρείας, Weekly Shōnen Jump, που μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνει και τα επίσης δημοφιλή μάνγκα Bleach και Naruto. Ο Oda αρχικά είχε προγραμματίσει η έκδοση της σειράς να ολοκληρωθεί σε ένα διάστημα 5 ετών, αλλά αυτό το σχέδιο ανατράπηκε στη συνέχεια..[1]
Το One Piece είναι το πιο επιτυχημένο, σε αριθμό πωλήσεων, μάνγκα στην ιστορία του Weekly Shōnen Jump στην Ιαπωνία[2], ενώ συνέβαλε σημαντικά στην αύξηση της δημοφιλίας του περιοδικού.[3] Ο 57η έκδοση tankōbon κρατά το ρεκόρ σχετικών ανατυπώσεων στην Ιαπωνία, με 3 εκατομμύρια αντίτυπα να τυπώνονται την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του (Μάρτιος 2010), σπάζοντας το ρεκόρ που κατείχε η προηγούμενη έκδοση του ίδιου μάνγκα[4], αλλά και το γενικότερο ρεκόρ για όλα τα βιβλία, που κρατούσε η έκδοση του πέμπτου βιβλίου της σειράς Χάρι Πόττερ. Κατέχει επίσης το ρεκόρ πωλήσεων για σειρά μάνγκα στην Ιαπωνία με πάνω από 200 εκατομμύρια πωλήσεις[5][6][7], ενώ είναι επίσης και το μάνγκα που είχε ξεπεράσει γρηγορότερα τις 100 εκατομμύρια πωλήσεις.[8] Μέχρι σήμερα έχει πουλήσει πάνω από 250 εκατομμύρια αντίτυπα.

Άνιμε 

Η σειρά μεταφέρθηκε στην τηλεόραση τον Οκτώβριο του 1999, από την Toei Animation για το Ιαπωνικό κανάλι Fuji TV. Από τότε έχουν παραχθεί πάνω από 530 επεισόδια, ενώ έχει προβληθεί σε διάφορες χώρες σε όλον τον κόσμο. Το σενάριο είναι κοινό σε manga και anime, αλλά στο anime έχουν προστεθεί fillers. Τη σκηνοθεσία της σειράς έχουν αναλάβει κατά σειρά οι Konosuke Uda (1999–2006), Munehisa Sakai (2006–2008) και Hiroaki Miyamoto (2008–σήμερα). Τη σύνθεση της μουσικής έχουν αναλάβει οι Kohei Tanaka και Shiro Hamaguchi.
Μέρος της σειράς έχει μεταγλωττιστεί στα Ελληνικά. Η σειρά προβαλλόταν στην ελληνική τηλεόραση στον τηλεοπτικό σταθμό Alter Channel, υπό την ονομασία "Ντρέικ, το Κυνήγι του Θησαυρού", αλλά η προβολή διακόπηκε μετά από 105 επεισόδια καθώς το Ε.Σ.Ρ. αποφάσισε[9] πως η σειρά περιείχε "σκηνές βίας" ακατάλληλες για το ανήλικο κοινό. Η πρώτη Ελληνική προβολή έγινε στις 14 Απριλίου 2002 στο κανάλι Alter.
Παρόμοια προβλήματα με την Ελλάδα αντιμετώπισε και στην Ινδονησία, με το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της χώρας να δηλώνει πως δεν θα έπρεπε να προβάλλεται την ώρα που παρακολουθούν τους δέκτες τους παιδιά.[10] Επιπλέον, στις ΗΠΑ και τον Καναδά η πρώτη μετάδοση της σειράς, με αγγλική μεταγλώττιση, έγινε μέσω της τηλεοπτικής εταιρείας παραγωγής 4Kids Entertainment (μεταξύ 2004-2007), η οποία προχώρησε σε μεγάλες και αποτυχημένες παρεμβάσεις τόσο στο σενάριο όσο και στην ίδια την εικόνα, ώστε να παράγει ένα φιλικό στα παιδιά πρόγραμμα, προκαλώντας έντονες αρνητικές κριτικές για το τελικό αποτέλεσμα, κάτι που ζημίωσε την ίδια την εικόνα της εταιρείας.[11] Από το 2007 και μετά, την μεταγλώττιση στα Αγγλικά και τη μετάδοση στη Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ και Καναδά) ανέλαβε η Funimation Entertainment, χωρίς να προχωρήσει σε παρεμβάσεις πάνω στο Ιαπωνικό προϊών. Μάλιστα, μέσω της ιστοσελίδας της, προσφέρει στους κατοίκους της Βόρειας Αμερικής την δυνατότητα να παρακολουθήσουν υποτιτλισμένα στα Αγγλικά τα καινούργια επεισόδια της σειράς, μια ώρα μετά την πρώτη τους αναμετάδοση στην Ιαπωνία.[12]

Ταινίες άνιμε και OVAs 

Μέχρι το 2012, 11 ταινίες και 3 Original video animations (OVA), ειδικές εκδόσεις ιστοριών άνιμε σε μορφή home-video, βασισμένες στο One Piece έχουν δημιουργηθεί. Η πρώτη ταινία έκανε την εμφάνισή της στην Ιαπωνία τον Μάρτιο του 2000, ενώ η τελευταία από αυτές τον Μάρτιο του 2011. Από αυτές, μονό η 10η (One Piece: Strong World, Δεκέμβριος 2009) βασίζεται σε σενάριο γραμμένο από τον Eiichiro Oda και δημιουργήθηκε για την 10η επέτειο της έκδοσης της σειράς. Με την ευκαιρία αυτή δημιουργήθηκε και το 3ο OVA (One Piece Film Strong World: Episode 0) καθώς και ένα πρόσθετο κεφάλαιο της έκδοσης μάνγκα με την ίδια υπόθεση (Κεφάλαιο 0). Τα άλλα δύο OVAs (One Piece: Defeat The Pirate Ganzack! και One Piece: Romance Dawn Story) δημιουργήθηκαν το 1998 και το 2008 αντίστοιχα.

2 σχόλια:

  1. Καλώς σε βρήκα!! Οπαδός του anime και εγώ! Χαίρομαι που ανακάλυψα τη σελίδα, είναι πάρα πολύ ωραία! Συνέχισε την καλή δουλειά!! Και για να αναφέρω και λίγο το One Piece.. ξενέρωσα τόοοοοσο πολύ που πέθανε ο Ace... (μήπως δεν έπρεπε να το πώ αυτό για τα άτομα που δεν το έχουν δεί ακόμη;) χιχιχι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. na sai kala gia ta kala sou logia.s euxaristoume polu!!!kalws hr8es sthn parea mas :)
    xaxaxa den peirazei pisteuw opoios vlepei one piece t 3erei hdh oti 8elhseis mporeis na epikoinwnhseis mazi mas kai pali euxaristoume :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή